İlk Zafer
8. Sınıf Top Yayıncılık İnkılap Tarihi Çalışma Kitabı Sayfa 34 Cevabı
Doğu Cephesi ile ilgili soruları yanıtlayınız. Yanıtlarınızı soruların altında yer alan kutulara yazınız.
Ermeni sorununun temel nedenleri nelerdir?
- Cevap:
- 1896 senesinde Ermenilerin Osmanlı Bankasına saldırması,
- 1905 senesinde Ermenilerin II. Abdülhamit’e suikast düzenlemesi,
- Balkan Savaşları, Birinci Dünya Savaşı ve Trablusgarp Savaşı zamanında Ermenilerin ayaklanmalar çıkararak ülke huzurunu kaçırması,
- Birinci Dünya Savaşının ilk dönemlerinde Ermeni çetelerinin Rusya’yı desteklemesi gibi nedenler Ermeni sorununu ortaya çıkarmıştır ve tüm bu sorunlar sonucunda Osmanlı Devleti 1915 senesinde çıkardığı kanun ile Ermenilerin güney illere göç ettirilmesine karar vermiştir.
Osmanlı Devleti’nin Ermeni sorunu ile ilgili çıkardığı kanunun adını yazınız.
- Cevap: 14 Mayıs 1915 – Sevk ve İskan Kanunu
– Mondros Ateşkes Antlaşması’nın Doğu Cephesi’nin açılmasındaki etkisi nedir?
- Cevap: Mondros Ateşkes Antlaşmasında İtilaf Devleti “Vilayet-i Sitte” adı verilen doğu illerinde güvenliklerini tehdit eden bir durum olduğunda işgal yapacaklarını ifade etmişlerdir ancak sonradan işgal nedenleri gösteren İtilaf Devleti Doğu illerine işgale başlayınca burada Doğu Cephesi açılmak durumunda kalmıştır.
TBMM’nin Doğu Cephesiyle ilgili yaptığı çalışmalar nelerdir?
- Cevap: Doğu Cephesinde Kazım Karabekir, Mondros Ateşkes Antlaşması hükmüne uymayarak orduları terhis etmemiştir ve TBMM tarafından Kolordu Komutanı olarak Doğu Cephesine atanmıştır. Kars, Gümrü ve Sarıkamış ele geçirildikten sonra Gümrü antlaşması imzalanmıştır. Bu zafer TBMM’nin siyasi ve askeri alandaki ilk zaferi olmuştur.
Doğu Cephesi’ndeki savaşı sona erdiren antlaşmanın adı nedir? Bu antlaşma ile hangi yerler kazanılmıştır?
- Cevap: Gümrü Antlaşmasıdır. Bu savaş sonucunda TBMM, Kars, Sarıkamış ve Gümrü ele geçirmiştir. Bununla birlikte Ardahan ve Artvin dışında kalan Doğu sınırı çizilmiştir.
Doğu Cephesi’nde kazanılan başarı TBMM’ye ulusal ve uluslararası düzeyde neler kazandırmıştır?
- Cevap: Ermeniler Doğu emellerinden vazgeçmiştir. Sevr antlaşmasının geçersizliği resmen görülmüştür. En önemlisi de TBMM’nin diğer ülkeler üzerinde otoritesi ve siyasi gücü artmıştır.
Bağımsızlık İçin İlk Kurşun
8. Sınıf Top Yayıncılık İnkılap Tarihi Çalışma Kitabı Sayfa 35 CevabıGüney Cephesi ile ilgili soruları yanıtlayınız. Yanıtlarınızı ilgili kutuya yazınız.Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra Urfa, Antep, Maraş ve Adana’yı işgal eden ilk devlet hangisidir?- Cevap: İngilizler
Güney Cephesi’ndeki savaşlar kimlere karşı yapılmıştır?- Cevap: İngilizler ve sonrasında Fransızlar ile savaş yapılmıştır.
Güney Cephesi’nde yürütülen kurtuluş mücadelesini, Doğu ve Batı Cephelerinden ayıran temel fark nedir?- Cevap: Güney cephesinde düşmana karşı mücadele ederken düzenlik birlikler kurulmamıştır ve Kuvay-ı Milliye birlikleri ile direniş yapılmıştır. Bu özellik Güney cephesini diğer cephelerden ayıran en önemli özelliktir.
Maraş’ta halkın işgalcilere karşı direnişinin simgesi olan kahraman kimdir?- Cevap: Sütçü İmam Ali’dir.
Kurtuluş Savaşı’nın Güney Cephesi hangi antlaşma ile sona ermiştir?- Cevap: Ankara antlaşması ile sona ermiştir.
Millî Mücadele’nin ilk kurşunu nerede atılmıştır?- Cevap: Milli Mücadele’nin ilk kurşunu İzmir’in işgali sırasında Hasan Tahsin Recep tarafından atılmıştır.
Güney Cephesi kahramanlarından Sahin Bey’in biyograsini araştırınız. Edindiğiniz bilgileri aşağıdaki bölüme kısaca yazınız.- Cevap: Antepli Şahin Bey, İstiklal savaşının en önemli kahramanlarının başında gelen isimlerindendir. Düşmana tek başına direniş gösteren Şahin Bey, “Düşman arabaları cesedimi çiğnemeden Antep’e giremez.” diyerek direniş göstermiştir. 13 Aralık 1919 gününde İstanbul’a gelen Şahin Bey, Harbiye Nezaretine gelerek kendisine görev verilmesini istemiştir. Urfa’nın Bilecik ilçesine tayin edilen Şahin Bey, ailesinden ve çocuklarından ayrı kalan Şahin Bey, vatan yükünü omuzlarına alarak görevini en iyi şekilde yerine getirmeye çalışmıştır. Gece gündüz uyumayan ve düşmana dişe diş direniş gösteren Şahin Bey, Güney cephesinde de düşmana karşı büyük başarılar göstermiştir.
İstiklal Marşımız
8. Sınıf Top Yayıncılık İnkılap Tarihi Çalışma Kitabı Sayfa 36 CevabıAşağıda İstiklal Marşı’mızın iki kıtası verilmiştir. Bu kıtalardan yola çıkarak İstiklal Marşı’nın millî kimliğin hangi özelliklerine vurgu yaptığını alttaki boşluğa yazınız.(…)Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım! Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım. Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.(…)Arkadaş, yurduma alçakları uğratma sakın; Siper et gövdeni, dursun bu hayâsızca akın. Doğacaktır sana va’dettiği günler Hakk’ın; Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın.- Cevap: Türk milleti kendisini bildiğinden beri yani ezelden beri özgür yaşamıştır ve hem özgürlüğü hem de bağımsızlığı benimseyen bir millet olmuştur. Bu nedenle de hiç bir düşmanın ve kirli elin ne vatanına dokunmasına ne de kendisini himayesi altına alarak bağımsızlığını engellemesine izin vermemiştir. Türk milletinin bağımsızlığına ve vatanına düşman eli değdiğinde cesur ve savaşçı olmaktadır adeta kükreyen bir sel gibi olmaktadır.
- İkinci bölümde yazar Türk milletine “Arkadaş” diye seslenerek vatana alçak düşmanları sokmamasını, gerekirse kendisini feda ederek canını ortaya koyup düşman akınını engellemesini öğütlemiştir. Bu direniş ve cesaret sonunda Hak olarak ifade edilen Allah, güzel günleri verecektir. Bu güzel günlerin yarından bile yakın olduğunu söylemektedir
İstiklal Yolu
8. Sınıf Top Yayıncılık İnkılap Tarihi Çalışma Kitabı Sayfa 37 CevabıKurtuluş Savaşı sırasında cephane taşıma hattı olarak kullanılan ve “İstiklal Yolu” olarak adlandırılan zorlu yolu oluşturan merkezleri harita üzerinde işaretleyerek gösteriniz.Eli silah tutan erkek nüfus cephede savaşta olduğu için İstiklal Yolu’nda görev alan nakliye kolları daha çok cephe gerisinde kalan çocuk, kadın ve yaşlılardan oluşuyordu. Aşağıda bu yolda yaşanan fedakârlıklara konu olmuş kahramanların isimleri yer almaktadır. Kuvayımilliye ruhunu yansıtan bu kahramanlar hakkında bilgi toplayarak edindiğiniz bilgileri isimlerinin altındaki kutulara yazınız.HAMAMCI KADI SALİH REİS- Cevap: Ağırlığından kat kat daha ağır olan cephanelikleri sırtında taşıyarak kayığa taşıyarak Kurtuluş Savaşı döneminde büyük fedakarlıklar gösteren bir kahramandır.
HALİME ÇAVUŞ- Cevap: Kurtuluş Savaşının önemli cesur bir kadın kahramanı olan Halime Çavuş, yıllarca erkek kılığında hatta her sabah traş olarak cephede düşmanla mücadele etmiştir ve düşman ateşi sonucunda bir ayağı sakat kalmıştır. Savaş bittikten sonra Mustafa Kemal, “Gitme, bizim kızımız ol.” teklifini yaptığında ise “Ben anne ve babama itaat duyarım” diyerek bu teklifi geri çevirmiştir ve ailesinin yanına dönmüştür.
ŞEHİT ŞERİFE BACI- Cevap: 1921 senesinde İnebolu’ya gelen ve acilen Kastamonu’ya yetiştirilmesi gereken cephanelikleri taşıyan kahramanlardan birisi de Şerife Bacı’dır. Mermiler ıslanmasın diye üzerine kazağını örten, evladı ölmesin diye üzerine kapanan Şerife Bacı, Kurtuluş Savaşı döneminde şehit olmuştur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder